Ons kompas bestaat uit 9 principes en beschrijven waar we voor staan en waar we naar streven. Ze helpen ons bij elke beslissing die we nemen, of het nu gaat om onze trainingen of hoe we actief bijdragen aan een betere samenleving.
Momenteel zijn mensen in Nederland mentaal en fysiek niet goed voorbereid op de mogelijke crisissituaties van de toekomst. De gevolgen van klimaatverandering, (cyber)oorlogen of pandemieën, maar ook een tijdelijk arbeidstekort voor vitale functies kunnen onze samenleving ontwrichten. De Adviesraad voor Internationale Vraagstukken heeft in 2024 een rapport gepubliceerd en zegt:
“Het AIV-advies benadrukt de complexiteit van hybride dreigingen en de urgentie van een proactieve en samenhangende strategie om de nationale weerbaarheid te verhogen. Dit vraagt om gezamenlijke inspanningen van zowel overheid als maatschappij om de fysieke infrastructuur te beveiligen, virtuele aanvallen te bestrijden, en de maatschappelijke weerbaarheid tegen desinformatie en psychologische manipulatie te versterken. De versterking van burgerparticipatie is hierbij essentieel.”
Wij willen de maatschappelijke reserve van Nederland aanvullen om onze samenleving veerkrachtiger te maken. Zodat onze toekomst niet voor ons wordt gekozen, maar we die zelf in de hand hebben.
‘Maatschappelijke weerbaarheid’ klinkt als iets groots en abstracts. Zeker als het gaat om het tegengaan van complexe problemen zoals overstromingen, druk op vitale banen of (cyber)oorlogen. Maar het gaat erom dat jij en ik zo goed mogelijk voorbereid zijn op het onverwachte, dat we weten wat we kunnen doen. De BurgerReserve is jouw startplek daarvoor. We bieden een concrete basisopleiding die je leert verstandig te handelen tijdens maatschappelijke uitdagingen. Zo ben je klaar om te helpen wanneer de samenleving je nodig heeft.
Wij geloven dat een veerkrachtige samenleving begint bij de burger. En dat iedereen kan bijdragen aan die veerkracht. Daarom streven we naar een samenleving waarin iedereen van belang is en gezien wordt. We geven mensen de tools en het netwerk om zichzelf en anderen te helpen of te ondersteunen wanneer het erop aankomt.
We geloven dat vele kleine stappen samen resulteren in grote, positieve impact. En dat deze positieve impact aanstekelijk werkt en polarisatie tegengaat. Daarom staan we pal voor samenwerking en solidariteit. Zo bouwen we samen aan een toekomstbestendige samenleving, een maatschappij die onverwachte uitdagingen aan kan.
Om te anticiperen op toekomstige uitdagingen hebben we elkaar nodig. Burgers, overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De BurgerReserve ondersteunt de overheid, professionele hulpverleners en andere hulporganisaties, en is beschikbaar op oproepbasis.
We pretenderen niet dé oplossing te zijn voor een veerkrachtig Nederland. Als BurgerReserve willen we nieuwe vormen van hulpverlening mogelijk maken, en bestaande initiatieven voor de uitdagingen van de toekomst aanvullen en versterken.
De BurgerReserve is constant in ontwikkeling. We maken fouten, geven dit toe en corrigeren deze. Hiermee voegen we ons in het grotere geheel. We geloven in openheid en transparantie. We delen graag onze doelen, plannen en financiën met onze deelnemers, donateurs en de bredere gemeenschap. We zijn transparant over hoe we ons geld besteden in ons jaarverslag.
Zo kweken we wederzijds vertrouwen.
We zijn bewust geen stichting of vereniging, maar een steward owned organisatie. Dat houdt in dat we wel efficiënt en effectief zijn ingericht als bedrijf, maar dat de missie om de veerkracht van Nederland te versterken uitgaat boven winstmaximalisatie. Eventuele winst wordt weer maximaal geïnvesteerd in de missie. We geloven hiermee slagvaardiger te zijn en een organisatiemodel te omarmen dat beter past bij deze tijd. In onze statuten is vastgelegd dat een winstuitkering nooit groter mag zijn dan 5 procent van de omzet. We gaan dan ook niet in zee met investeerders die niet instemmen met dit rendementsplafond.
Een burgerreservist helpt een ander zonder oordeel. De BurgerReserve onderschrijft de belangrijkste grondbeginselen van het Internationale Rode Kruis, zoals die ook zijn overgenomen door de Europese Unie: onze hulp is medemenselijk, neutraal, onpartijdig en onafhankelijk. Een burgerreservist helpt degenen die als eerste hulp nodig hebben het eerst, zonder oordeel over religie, afkomst, seksuele voorkeur, geslacht, politieke overtuiging of wat dan ook.