De maatschappelijke reserve van de toekomst

Burgers kunnen een essentiële rol spelen tijdens crisissituaties als overstromingen,
pandemieën en arbeidstekorten. Maar anders dan in andere landen,
is civiele inzet in Nederland nauwelijks centraal geregeld. Daar moet verandering in komen.

Bouw mee aan een veerkrachtig Nederland.
Iedereen kan meedoen. Iedereen is nodig.
Ook bijdragen? Word BurgerReservist.

Wat is de Burgerreserve?

De BurgerReserve bouwt de maatschappelijke reserve van Nederland op. Deze reserve faciliteert gemotiveerde burgers, om naast hun baan, zich in te zetten om Nederland weerbaarder te maken. De BurgerReservisten zijn inzetbaar tijdens flitsrampen, nijpende arbeidstekorten of crisissituaties. En ze ondersteunen professionele hulpdiensten, of leveren personen met specifieke skills voor tijdelijke projecten. Je helpt dus wanneer het écht nodig is. 
Write your awesome label here.

Waarom doen we dit?

Steeds meer Nederlandse burgers vrezen voor een ramp, maar toch bereiden we ons niet voor. We sukkelen een beetje in slaap. Terwijl uit verschillende rapporten blijkt dat burgers een essentiële rol spelen om weerstand te bieden tegen uitdagingen van de toekomst. Dit zijn bijvoorbeeld overstromingen, druk op vitale banen, of (cyber)oorlogen. Deze problemen vragen om een veerkrachtige samenleving. Een samenleving waarin we anderen helpen. Zelfredzaam zijn. En goed met elkaar samenwerken. 

De opleiding tot Burgerreservist

Om te zorgen dat je weet wat je moet doen als het erop aankomt, word je opgeleid tot BurgerReservist. Dit is een meerdaagse training waarin je onder andere leert over ethiek & dilemma’s, samenwerken en leidinggeven. Je leert skills for life, die je kunt toepassen wanneer de nood het hoogst is.
Write your awesome label here.

Ethiek &
Dillema's

Hoe maak je een keuze als er geen goede keuze is?

Samenwerken & Leidinggeven

Hoe krijg je een groep die je niet kent in beweging?

Technologie & jij

Hoe handel je als technologie ons in de steek laat?

Eerste hulp

We leren je te handelen in (medische) noodsituaties. 
Bijzonder hoe je in twee dagen zoveel hard en soft skills leert. Ik voel me zeker meer handelingsbekwaam mocht er zich ooit een noodsituatie voordoen.
Madelief
Empty space, drag to resize
De scenario's waren uitdagend en erg realistisch. Het programma pusht mensen op een goede manier om mensen uit comfortzone te laten stappen. Daarnaast vond ik de begeleiding erg fijn en leerzaam.
Paul

Burgerreservisten in actie

Helpen op de haven

Burgerreservisten worden ingezet om veiligheidsuitdagingen in de haven van Rotterdam aan te pakken. 

Aardbeving in Turkije

Samen met het Rode Kruis hebben we satellietbeelden gebruikt om gebouwen, wegen en huizen in kaart te brengen, waardoor hulpverleners sneller ter plaatse konden zijn.

In het stembureau

Burgerreservisten zorgen voor de bemanning van het stemlokaal.

Sluit je nu aan.
Word Burgerreservist.

Als BurgerReservist heb je de wil en ambitie om anderen te helpen in situaties wanneer de nood het hoogst is. Naast je reguliere baan voer je parttime taken uit of zet je je vaardigheden tijdelijk in om bij te dragen aan het aanpakken van crises, tijdelijke arbeidstekorten en het versterken van de maatschappelijke weerbaarheid. 
Thank you!

Veelgestelde vragen

Wanneer lanceert de BurgerReserve?

De Burgerreserve is het afgelopen jaar begonnen met de opleiding van de eerste Burgerreservisten. Vanaf december 2024 zal de opleiding beschikbaar zijn voor iedereen in Nederland en België. 

Waarom is de BurgerReserve nodig? 

Om snel te kunnen reageren op crises of uitdagingen is er een flexibele reserve van getrainde mensen nodig om tijdelijk bij te kunnen springen en professionals te ondersteunen. Naast een algemene training om effectief te kunnen reageren en handelen in tijden van crises, brengen BurgerReservisten ook specifieke kennis mee.

Wat ga ik leren?

Als BurgerReservist word je voorbereid op het handelen in onverwachte situaties. De cursus kun je in vier thema’s onderverdelen. 1. Samenwerken: We leren hoe je snel een groep mensen die je niet kent in beweging kan krijgen. 2. Ethiek en Dilemma’s: hoe maak je een keuze als er geen goede keuze is. 3. Technologie en jij: Wat moet je doen als technologie je in de steek laat. 4. Eerste hulp: We leren je te handelen in (medische) noodsituaties. 

Zit er een maximale leeftijd aan de opleiding?

Op dit moment is er geen maximale leeftijd voor de opleiding tot BurgerReservist. De online leercursus is voor iedereen toegankelijk. Voor de meer fysieke onderdelen van de opleiding, zoals de expeditie, werken we eraan om deze op verschillende fitheidsniveaus aan te bieden. Iedereen kan zich dus aanmelden, maar het kan voorkomen dat we tijdens de kandidaatselectie keuzes moeten maken voor deelname aan de expeditie om een veilige en haalbare ervaring voor iedereen te waarborgen.

Is de training online, of op locatie?

Om zeker te zijn dat je in stressvolle situaties ook effectief kunt handelen, ga je de geleerde theorie in de praktijk toepassen onder begeleiding van professionals. Dit doe je tijdens een tweedaagse training op locatie, inclusief overnachting, ook wel de Expeditie. Dit is niet alleen leervol, maar juist ook een hele leuke ervaring. Binnenkort is er ook online lesmateriaal beschikbaar ter voorbereiding van de training. Op dit moment zijn we druk bezig om al het online lesmateriaal op te nemen.

Ik heb een fulltime baan, kan ik alsnog BurgerReservist worden?

Ja, de BurgerReserve is juist bedoeld voor mensen die naast hun baan willen bijdragen aan de weerbaarheid van Nederland. Als BurgerReservist voer je parttime taken uit en zet je tijdelijk jouw vaardigheden in om te helpen bij het aanpakken van crises, arbeidstekorten en het versterken van de maatschappelijke veiligheid. Het grootste deel van de opleiding is online en kun je volgen wanneer het jou uitkomt en bovendien werkt elke opgeleide BurgerReservist op vrijwillige basis. Maar dit vraagt wel serieuze inzet en flexibiliteit, omdat je opgeroepen kunt worden voor oefeningen en echte noodsituaties. Als je echter niet beschikbaar bent, kun je dit gewoon aangeven. Hoe vaak je wordt opgeroepen hangt af van de vraag naar BurgerReservisten.

Krijg ik betaald? 

Wanneer er sprake is van een acute crisis, verwachten we dat BurgerReservisten zich direct vrijwillig inzetten, maar als er sprake is van langdurige inzet, dan krijgen reservisten ook betaald. 

In welke landen is de BurgerReserve actief?

Omdat een ramp of crisis geen rekening houdt met grenzen, lanceren we de Burgerreserve direct in Nederland en België.

Door wie is de BurgerReserve opgericht?

De mensen achter Society College, Defensity College en Universiteit van Vlaanderen / Nederland hebben de krachten gebundeld om hun ervaring rondom het militair reservistenschap in zetten voor het opzetten van de civiele reserve. Gezamenlijk is er ervaring in opleiden op schaal, kennisdeling en community building. De filosofie achter deze samenwerking is cruciaal voor een veerkrachtig Nederland. Want de uitdagingen van de toekomst, vragen om collectieve oplossingen. 

Waar kan ik terecht als ik een vraag heb?

Voor vragen over de Burgerreserve kun je rechtstreeks contact met ons opnemen via info@burgerreserve.nl.

Hoe blijf ik op de hoogte? 

Heb je interesse om zelf BurgerReservist te worden, abonneer je dan nu op de nieuwsbrief. Dan houden we je op de hoogte zodra er weer plekken beschikbaar zijn.

Op de hoogte blijven van ons werk? 

Meld je aan voor updates per mail.
Thank you!
Gemaakt met